latinica  ћирилица
20/10/2014 |  18:00 | Аутор: ТАНЈУГ

И Албанија удара на Исламску државу?

Албанија ће добити нову антитерористичку структуру, међу највећом у Европи, која ће прије свега пажњу посвећивати борби против тероризма и спречавању регрутовања бораца исламских џихадиста Исламске државе у Албанији, објавио је "Топ ченел".

Прегуруписавањем Дирекције за борбу против тероризма, број припадника те јединице у Албанији повећан је на 104 припадника од којих је 15 већ 12 година у тој јединици, преноси Танјуг.

 По наредби министра за унутрашње послове Саимира Тахирија антитерористичка јединица ће бита усаглашена са осталим евроатлантским земљама, а основни принцип који важи у европским земљама - "пронађи, фиксирај, удари" - биће, како се тврди, принцип и нове албанске јединице.

Албански Топ Ченел имао је увид у копију те наредбе, издате прије неколико дана.

У наредби се каже да је антитерористичка јединица прекомпонована послије процјене ситуације у земљи, региону и шире као и чињенице да је Албанија чланица међународне антитерористичке коалиције, уз осврт да је вјерски, национални, етнички и политички радикализам у сталном порасту.

Један од примарних задатака нове структуре је заустављање приступања младих Албанаца Исламској држави, спречавање регрутовања и хапшење оних који припремају борце за ту терористичку организацију, као и спречавање терористичких напада.

Упоредо са реорганизацијом ове структуре Дирекције за борбу против тероризма биће, како се наводи, унапређен и систем за сигуран пренос информација у истрази криминалних дјела.

Почетком мјесеца, њемачки дневник Зидојче цајтунг писао је да да у Сирији и Ираку ратује 140 особа из Албаније.

БиХ и Косово, наводи лист, предњаче у регрутацији џихадиста са Балкана, који је постао један од главних области у Европи одакле се регрутују борци за Исламску државу и друге радикалне групе на Блиском истоку.