latinica  ћирилица
20/10/2014 |  17:18 | Аутор: Агенције

Чомски: Највећи тероризам су амерички ратови

Чомски је похвалио Венецуелу и Боливију као нације које су "доказале да се може побјећи од 500 година колонијализма и доминације САД"

Амерички филозоф Ноам Чомски сматра да су напади америчких дронова и ратови које је изазвао Вашингтон били највећи терористички напади у људској историји.

Чомски је похвалио Венецуелу и Боливију као нације које су "доказале да се може побјећи од 500 година колонијализма и доминације САД".

Он је изразио жаљење што мексичка влада, супротно од онога што се доста дешава у Јужној Америци, наставља и даље да гледа према САД и Канади, истичући да су мексички лидери одлучили да се сврстају уз САД и окрену од латиноамеричког народа.

Чомски је критиковао и неколико "самоубилачких" реформи, попут реформе у области енергетике коју гура предсједник Енрике Пења и коју је недавно одобрио мексички конгрес. Том реформом, сектор енергетике је нафтну и индустрију гаса отворио приватним компанијама.

Оцијенио је као највеће пријетње човјечанству могући нуклеарни рат и еколошке катастрофе.

"У овом тренутку имамо два кључна проблема. Први је увијек присутна опасност од нуклеарног рата. Други, који такође пријети опстанку врсте, су еколошке катастрофе које изазивају људи без намјере да се зауставе. То су основни проблеми, листа мањих би била бескрајна", рекао је Чомски, који је током викенда учествовао у видеоконференцији поводом сајма књига у Мексику.

Конференцију је водио мексички писац Пако Игнасио Таибо II, који је познатом америчком филозофу питања постављао пред публиком од неколико стотина људи.

Доктор наука Ноам Чомски је постао надалеко познат, посебно интернационално, откако је започео своју критику Вијетнамског рата, као и критику медија и политике.

Он је широко познат и као политички активиста и критичар спољне политике САД-а и других влада.

Чомски је иначе у својој књизи “Нови милитаристички хуманизам“ оштро критиковао бомбардовање Југославије, јер је било у супротности са међународним правом и указао на то да је хуманитарна трагедија на Косову почела тек послије почетка бомбардовања.