latinica  ћирилица
18/10/2014 |  17:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Алмодовару француска филмска награда "Лимијер"

Шпански редитељ Педро Алмодовар примио је у Лиону француску филмску награду "Лимијер" која се од 2009. године додјељује некој личности из свијета филма за цјелокупно дјело.

"Мислим да сам одувијек у својим филмовима трагао за бојама испуњеним филмовима из мог дјетињства. Након смрти моје мајке, говорио сам себи да је она била узрок томе. Постао сам њена освета и надам се да сам био на висини задатка. Већ 35 година покушавам да то будем, свим срцем", изјавио је синоћ видно узбуђен Алмодовар.

Славном редитељу награду је уручила француска глумица Жилијет Бинош која му је претходно одала дирљиво признање на свечаности којом је затворен Фестивал Лимијер, а којој су присуствовале бројне личности седме умјетности.

Директор фестивала Тјери Фремо рекао је за АФП да је Педро Алмодовар развио теме у савременом филму које нису искључиво шпанске, попут улоге жене и маргиналаца.
Изванредан приповедач, аутор 33 филма, Алмодовар за себе каже: "Ја сам аутентичан аутор, у смуслу да радим оно за шта сам способан, на свој начин".
"Одувијек сам знао, још од најранијег дјетињства да је моја вокација да испредам приче и да то чиним помоћу слика", истакао је шпански редитељ познат по филмовима "Волвер", "Кика", "Жене на рубу нервног слома", "Високе потпетице", "Вежи ме", "Све о мојој мајци" и "Причај са њом".

Претходни добитници награде Лимијер су Клинт Иствуд, Милош Форман, Кен Лоуч, Жерард Депардје и Квентин Тарантино.