latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:59 | Аутор: Агенције

Ричард Фланаган добио награду Ман Букер

Аустралијанац Ричард Фланаган овогодишњи је добитник књижевне награде Ман Букер, за роман "Уски пут ка далеком сјеверу".
Ман Букер - Фото: B92
Ман БукерФото: B92

Аустралијски писац Ричард Фланаган овогодишњи је добитник Ман Букер награде за роман "Уски пут ка далеком сјеверу" о изградњи "пруге смрти" између Тајланда и Бурме током Другог свјетског рата. Фланаган (53) је трећи Аустралијанац који је добио награду Ман Букер. Студирао је књижевност на универзитуту Оксфорд, а на награђеном роману је радио 12 година. Он је један је од најбољих романописаца Аустралије, а био је и сценариста за филм "Аустралија" База Лурмана.

Фланаганов шести роман издвојио се из оштре конкуренције од шест романа међу којима су се први пут нашла и дјела два Американца. Многи се сада прибојавају да ће 50.000 фунти вриједна британска књижевна награда одлазити у руке америчких писаца.

Предсједавајући жирија Ентони Грејлинг рекао је да је ријеткост наићи на књигу попут Фланаганове која "вас удара у стомак толико снажно да послије ње неколико дана не можете да узмете другу са гомиле". "Ово је апсолутно изванредан роман, сјајно књижевно дјело", рекао је Грејлинг. Назван по чувеној књизи јапанског хаику пјесника Башоа, Грејлинг каже да је роман успио да покаже "екстра димензију" односа ратних заробљеника и њихових чувара. "То није ратни роман, нити је роман о људима који пуцају и бацају бомбе, већ роман о људима и везама између њих", рекао је он.

У роману Фланаган пише о заробљеним савезничким војницима које Јапанци приморавају да раде на изградњи пруге. Главни јунак је Дориго Еванс, љекар и војник аустралијске војске кога заробљавају на Јави 1942. године. Окружен ужасима јапанског логора, Еванса прогања љубавна веза са младом женом његовог ујака. Док покушава да спасе сапатнике од колере и мучења, прима писмо које му заувијек мијења живот.

У конкуренцији за ту награду која се додјељује за роман написан на енглеском језику и објављен у претходних 12 мјесеци, су писци из Велике Британије, Ирске и 54 земље из заједнице бивших британских колонија (Комонвелта).