latinica  ћирилица
15/10/2014 |  08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Аплаузи за филм "Бранио сам Младу Босну"

Играни филм "Бранио сам Младу Босну" редитеља и сценаристе Срђана Кољевића премијерно је приказан синоћ у "Сава центру".

Аутор и велика глумачка екипа добили су дуг аплауз многобројне публике, у којој су биле и личности из политичког и јавног живота, као и колеге из филмског свијета које су дошле да подрже овај интересантан и квалитетан пројекат.

Историјска драма о суђењу актерима Сарајевског атентата кроз спој фактографије и емоција говори о заносу и идеалима Младобосанаца, али из до сада мање познатог угла.

Један од главних актера филма је млади адвокат Рудолф Цистлер, аустријске националности, који им је додијељен као бранилац по службеној дужности, а том задатку је приступио часно, заступајући право и правду у политички обојеном судском процесу који су спровеле аустроугарске власти у Сарајеву 1914. године.

Ту улогу игра Никола Ракочевић. У ансамблу су Небојша Глоговац, Вук Костић, Борис Исаковић, Драган Петровић-Пеле, Љубомир Бандовић, Бранислав Лечић, Радослав Миленковић, Ирфан Менсур, Бане Томашевић, као и генерација нових глумачких имена: Милош Ђуровић, Милан Марић, Ваја Дујовић, Вучић Перовић, Марко Грабеж, Марко Павловић...

Директор фотографије је Горан Воларевић, костимограф Борис Чакширан, сценограф Зорана Петров, монтажер Петар Путниковић, уметнички директор Слободан Терзић, маскер Маринела Спасеновић, а за музику је ангажована Биља Крстић.

Филм ће данас имати премијеру у Новом Саду, а од 16. октобра биће на редовном биоскопском репертоару широм Србије.