latinica  ћирилица
02/10/2014 |  21:29 | Аутор: СРНА

Бањалукa: Изложба "Светлост у мраку Првог светског рата"

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић отворио је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци изложбу "Светлост у мраку Првог светског рата - Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији".
Свјетлост у мраку Првог свјетског рата - Фото: илустрација
Свјетлост у мраку Првог свјетског ратаФото: илустрација

Поставка садржи дјела Надежде Петровић, Малише Глишића, Милана Миловановића, Косте Миличевића и других умјетника који су учесници Првог свјетског рата и зачетници импресионизма у српском сликарству.

"Бањалука је вечерас показала да је културни центар регије и ово је још један доказ сарадње Србије и Српске", истакао је Радмановић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да је и ово један вид успјешне сарадње ресорних министарстава и Народног музеја из Београда са Музејом у Бањалуци.

Отварању излужбе присуствовали су помоћник министра културе и информисања Србије Александра Фулгоси, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, амбасадор БиХ у Београду Ранко Шкрбић, директор Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић, те многобројни културни и јавни радници Бањалуке и Републике Српске.

Изложба представља антологијски избор умјетничког стваралаштва из прве деценије 20. вијека, обухватајући највише домете српског импресионизма, незаобилазне у прегледима модерне умјетности у домаћим и свјетским галеријама и музејима.

Изложбу "Светлост у мраку Првог светског рата - Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији" Народни музеј у Београду приредио је у част 170 година од оснивања, а истовремено је и најзначајнији пројекат ликовних умјетности којим се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата. Изложба ће бити отворена до 2. новембра.