latinica  ћирилица
02/10/2014 |  20:21 | Аутор: СРНА

Делегација ЕУ: Изјава Соренсена нетачно пренесена

Делегација ЕУ у БиХ демантовала је да је специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен данас рекао да ниједна конвертибилна марка са Донаторске конференције у Бриселу није уплаћена на рачун институција БиХ, као и да није било злоупотреба, нити крпљења "буџетских рупа" из ових донаторских средстава.

Делегација ЕУ је реаговала на данашње саопштење МИП БиХ у вези са састанком о спољнополитичким питањима, одржаним са амбасадорима држава-чланица ЕУ, у којем се наводи да је Соренсен на састанку то рекао.

Из Делегације ЕУ истичу да је нетачно представљен разговор и да Соренсен није дао изјаву која му је приписана.

Током разговора о донаторским средствима за опоравак од поплава, које је започео министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, Соренсен је, уствари, рекао да је схватио да су средства која су обећали ММФ и Свјетска банка пребачена у БиХ и да су остали билатерални донатори спремни да пребаце средства кад власти БиХ дефинишу релевантне критеријуме за њихову алокацију.

"Упркос томе што је Европска комисија, заједно са Француском и Словенијом, организовала Донаторску конференцију, за координацију донаторских фондова јасно су надлежне власти БиХ", наводи се у саопштењу Делегације ЕУ.