latinica  ћирилица
02/10/2014 |  19:49 | Аутор: РТРС

Најбољи луткари из Будимпеште

Уручивањем награда затворен је 13. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци.

Фестивал је још једном потврдио да Дјечије позориште у Бањалуци може и умије да организује овако велике догађаје за Републику Српску и окружење рекао је директор Позоришта Предраг Бјелошевић. 

"Један од циљева овог фестивала је размјена искустава у области културе, јер само на оваквим фестивалима уз присуство дјечијих прозоришта из Европе можемо показати и значај Дјечијег позоришта из Бањалуке", нагласио је Бјелошевић.

Жири 13. Међународног дјечијег фестивала гран при за најбољу представу у цјелини додијелио је представи "Матеј, дјечак са гускама" Луткарског позоришта из Будимпеште.

Специјалну награду за анимацију жири је додијелио Андраш Ленарту из Будимпеште, а специјалну награду за костимографију Свили Величковој за представу "Патуљак дугог носа" Државног луткарског позоришта из Бугарске.

Пет равноправних глумачких награда добили су Јудит Ковач и Жолт Татаи из Дјечијег позоришта из Будимпеште, Бранко Илић из Подгорице, Ана-Марија Лалова из Бугарске и ансамбл представе "Алиса у земљи чуда" Позоришта из Ниша.

Жири је додијело награду за најбољу сценографију Еви Фаркашовој из Подгорице, а награда за најбољу режију додијељена је Јарославу Антоњуку из Подгорице.

Фестивал је затворила представа "Бранкова гусаријада", аутора Бранка Милићевића Коцкице, Позоришта "Пуж" из Београда.