latinica  ћирилица
02/10/2014 |  19:48 | Аутор: Независне

Турковић и "дружба" остају у притвору

Читањем опсежне оптужнице и изношењем уводних ријечи данас је пред Апелационим судом БиХ поново почео процес у предмету "Зијад Турковић и други".

Њих терете за кривична дјела неовлаштени промет дрогама, разбојништво, изнуде, прање новца, убиства, покушај убиства, изазивање опште опасности, те неовлаштен промет оружја и војне опреме, као и за пљачку 2,4 милиона КМ у Карго центру Међународног аеродрома у Сарајеву.

Тужитељица Диана Кајмаковић истакла је у уводној ријечи да ће Тужилаштво покушати доказати постојање организоване групе која је вршила кривична дјела ради стицања противправне и имовинске користи, којом је руководио оптужени Турковић.

Кајмаковићева је и јуче поновила да су "монструозна дјела која су чинили Турковић и његова група узнемирили ширу јавност у БиХ, те да је због њих наша земља била означена као земља високог сигурносног ризика".

Турковић и Миленко Лакић су се изјаснили да нису разумјели садржај оптужнице, док су Саша Стјепановић, Муамер Захитовић и Фадил Аљовић казали да га разумију.

Судско вијеће одбило је приједлоге адвоката Турковића, Лакића, Стјепановића и Аљовића да се њиховим брањеницима укине притвор. Одбијен је и захтјев Фахрије Каркина, Турковићевог адвоката, да се Шејли Турковић деблокира новац с текућег рачуна. Прихваћен је захтјев адвоката Миленка Лакића да се његов клијент пребаци из КПЗ Туњице у притворску јединицу Суда БиХ због лакше комуникације с адвокатом.

Адвокат Каркин нагласио је да ће инсистирати на непосредном извођењу доказа, те да ће тражити свједочење вјештака форензичара. Додао је да тужилаштво не располаже материјалним доказима који терете њиховог клијента, те да ће међу свједоцима позвати Зијада и Шејлу Турковић, тужиоце Олега Чавку, Дијану Кајмаковић и Божу Михајловића, као и низ свједока из правосуђа и политичког живота, међу којима и Фахрудина Радончића.