latinica  ћирилица
02/10/2014 |  17:00 | Аутор: РТРС

Станари: Нова дионица пута

Окончани су радови на новој дионици регионалног пута у зони Рудника и ТЕ Станари, чиме је завршено измјештање трасе пута који се налазио у зони површинског копа Рашковац.

Радове, чија вриједност је 1,4 милиона КМ, финансирао је ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари. У објекат Термоелектране Станари до сада је уложено више од 311 милиона евра, а комплетна инвестиција вриједна је 560 милиона евра. Термоелектрана би наредне године требало да буде пробно пуштена у рад. Рудник тренутно запошљава око 550 радника, а сљедеће године овдје ће бити отворено још стотину радних мјеста. 

Дионица регионалног пута која је пресијецала површински коп Рашковац неће више бити у употреби. Саобраћај ће се одвијати новоизграђеном дионицом дугом око два километра . За који дан стиже и употребна дозвола.

- Коловоз је ширине 6 метара са саобраћајним тракама по 3 метра. С обје стране коловоза је предвиђена пјешачка стаза читавом дужином за безбједно кретање пјешака, посебно ученика - каже Горан Николић, одговорно лице инвеститора за измјештање пута.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, истакла је задовољство урађеним послом, након обиласка ове дионице, истичући да ће за дан-два бити технички пријем дионице како би добила употребну дозволу и пуштена у редовни саобраћај.

Измјештање пута дио је пројекта изградње Термоелектране. Рокови се поштују, а посла тренутно има за око 900 радника.

-Тренутно се врше интезивни монтажни радови на котлу, а почело је и уношење опреме. Опреме из Кине ће у потпуности бити испоручена до краја године, а ускоро очекујемо вангабаритне терете, генератор и трансформаторе - рекао је Саво Мирковић, технички директор ЕФТ Рудника и ТЕ Станари.

То Ху Мингшенг, директор градилишта извођача радова Донгфанг, нагласио је да је увјерен да ће за годину дана бити могућа пробна производња струје и да ће њихов задатак бити завршен прије рока.
 
Крајем новембра планиран је хидраулични тест котла. Након тога услиједиће изолација и завршни радови на котловском постројењу. До сада је у највећу енергетску инвестицију на простори бивше Југославије уложено више од 310 милиона евра.