latinica  ћирилица
02/10/2014 |  16:20 | Аутор: РТРС

Васић: Европа за праћење одлазака радикалних исламиста на ратишта

Европске земље заинтересоване су за сарадњу у праћењу, идентификовању и сузбијању одласка припадника радикалних вјерских заједница на ратишта Сирије, Ирака, Украјине и других подручја.

То је наглашено на састанцима руководилаца Еуропола са директорима полицијских агенција Југоисточне Европе, који су прошле седмице одржани у Холандији. Директор полиције РС, Гојко Васић, који је учествовао у раду ових скупова, у разговору за Радио РС, истиче да рјешења овог безбједносног питања нема без непосредне сарадње свих обавјештајних и полицијских агенција у региону, а посебно у Босни и Херцеговини.

Поједини ратници који су одавде отишли постају пријетња када се врате у ову или неке од развијенијих земаља Европе. Као посљедица њиховог боравка у Сирији или Ираку, може бити почињен злочин у тој земљи, а одговорност да буде пребачена на БиХ. Због тога је важно да се састају људи који раде оперативни дио посла у полицији.

"Европске полицијске агенције заинтересоване су да се та проблематика прати и озбиљно истражује. У кривичном закону БиХ уграђен је члан којим се санкционише одлазак на страна ратишта. Проблем се јавља приликом доказивања таквог кривичног дјела, с обзиром на то, да је све било на туђој територији гдје немамо територијалну надлежност и не знамо да ли је неко отишао као ратник или је неко подведен, па преварен као радна снага," истакао је Васић.

Он је оцијенио, да се предизборна кампања у Републици Српској са становишта безбједности одвија на задовољавајући начин, без обзира на мањи број инцидената који се догодио. "То није значајно с обзиром на број предизборних скупова и људи који су на њима учествовали", рекао је Васић, и изразио наду, да ће кампања до краја имати миран и достојанствен ток. "За такав оптимизам имам увјеравања од свих странака, и позиције и опозиције", закључио је Васић.