latinica  ћирилица
02/10/2014 |  15:37 | Аутор: РТРС

Суђење Зупцу: Сипа није добила захтјев Тужилаштва за ангажовање

Свједочењем пет свједока Тужилаштва БиХ настављено је суђење директору Сипе, Горану Зупцу, оптуженом за несавјестан рад.

Из ових свједочења евидентно је да за вријеме демонстрација, 7. фебруара и паљења зграде Предсједништва БиХ, није било захтјева Суда или Тужилаштва БиХ за пружање подршке специјалне јединице Сипе нити контаката директора безбједносних агенција са Зупцем.

Данашњим свједочењима тужилаца ТБиХ Дубравка Чампаре и Саше Сарајлића, бившег директора Дирекције за координацију полицијских тијела Химза Селимовића, бившег команданта јединице за специјалну подршку СИПЕ Мирсада Вилића и команданта специјалне јединице федералне управе полиције Јосипа Петрића, поступак против Зупца претворио се у истрагу о догађајима 7. фебруара, а не о утврђивању кривичноправне одговорности оптуженог.

Таквом утиску највише су допринијели тужиоци Сарајлић и Чампара који су водили истрагу. Потврдили су да 7. фебруара нису контактирали Зупца нити тражили подршку специјалне јединице СИПЕ, али су нападе на зграду Предсједништва БиХ квалификовали као напад на уставни поредак и терористички акт. Међусобну координацију надлежности Дирекције, СИПЕ и других агенција нису могли да објасне јер у то вријеме није постојао јасан пропис који регулише та питања.
Бивши командант Специјалне јединице СИПЕ Мирза Вилић потврдио је да та јединица није била обучена и опремљена за очување јавног реда и мира већ за специјалну подршку у другим приликама. Казао је и да га је директор Зубац обавијестио да није било захтјева Суда или Тужилаштва за ангажман Јединице.


Бивши директор Дирекције за координацију полицијских тијела Химзо Селимовић посвједочио је да 7. фебруара није могао добити Горана Зупца и да му је након писане ургенције за ангажовање специјале СИПЕ из оперативног центра Агенције за истраге и заштиту одговорено да јединица неће бити употријебљена јер није надлежна за такве догађаје.


Највише конфузије током свједочења унијели су тужиоци Чампара и Сарајлић које је бранилац оптуженог адвокат Драгиша Јокић у директном испитивању приморао да одговоре зашто су рушилачке демонстрације оквалификовали као терористичко дјело, зашто нису издали налог за ангажман јединице СИПЕ и зашто су изнијели различите исказе у истрази данас на претресу. У једном моменту тужилац Сарајлић је одговарајући на цитат из његове изјаве, адвокату Јокићи одговорио:“Ма ја сам ту мало лупио.“

Суђење се наставља 10. октобра када ће бити саслушано пет нових свједока међу којима Фахрудин Радончић и Драган Лукач.