latinica  ћирилица
02/10/2014 |  15:16 | Аутор: Агенције

Бугарска: Погинуло 15 радника, три жене повријеђене

У експлозији Фабрике за производњу барута "Миџур" у бугарском селу Горњи Лом погинуло је 15 радника, а три жене су повријеђене и њихови животи нису у опасности, рекао је начелник цивилне одбране Николај Николов.

Међу погинулима радницима је 13 мушкараца и двије жене. Узроци експлозије још нису познати, а власти не искључиују могућност да је трагедију узроковао људски фактор. У експлозији су уништене двије зграде у склопу фабрике, а о њеној снази говори податак да су дијелови машина, тешки између 150 и 200 килограма, одлетјели на велику удаљеност.

Због ове трагедије у Бугарској ће сутра бити дан жалости.

Међу могућим разлозима наводи се неправилно складиштење муниције. Медији наводе да је међу погинулима син власника фабрике, али та информација није потврђена.

Ово није први инцидент у фабрици "Миџур". Након експлозије машине у мају 2008. године, погинуо је варилац, а једна жена је повријеђена. У експлозији 2010. године повријеђена су четири радника. И тада се радило на уништавању противпјешадијских мина грчке војске.

Фабрика је у власништву приватне компаније "Видекс" и лоцирана је на подручју општине Чупрене. У фабрици је запослено око 50 радника, а до 2010. године у њој је радило 120 радника. "Миџур" производи експлозивне материјале за више рудника и каменолома. Осим у Бугарској, производе пласира и на тржиштима Грчке, Македоније, Србије, Албаније, Грузије и Израела.