latinica  ћирилица
02/10/2014 |  13:53 | Аутор: СРНА

ЦИК - Највише посматрача до сада

Централна изборна комисија БиХ одобрила је данас захтјеве више међународних организација, удружења грађана и политичких субјеката за акредитовање око 2.000 посматрача за опште изборе 12. октобра.

Међу данас акредитованим посматрачима су представници Центра за изборне студије Камеруна, Централне изборне комисије Руске Федерације и више амбасада у БиХ.

ОХР је акредитовао 11 посматрача, а први на листи је високи представник Валентин Инцко.

Одобрен је и захтјев за акредитовање 976 посматрача Центара цивилних иницијатива, те 173 из ОЕБС-а.

Процјена је да ће, са посматрачима који треба да буду акредитовани на идућој сједници Комисије, овогодишње изборе пратити више од осам хиљада посматрача, што је највише до сада.

Након проведеног законом предвиђеног поступка за опозив начелника општине Источни Дрвар, ЦИК је донио одлуку о престанку мандата Драгану Лукачу који је на мјесто начелника изабран 2012. године као кандидат СНСД-а.

На данашњој сједници одбијено је више жалби политичких субјеката у вези са предизборном кампањом јер је утврђено да су неосноване, а међу разматраним жалбама није било ниједне која се односила на кандидате на октобарским изборима.

Речено је да је ЦИК примио жалбу СДС-а против Далибора Трапаре, члана Српске радикалне странке "Др Војисла Шешељ" и кандидата на листи Социјалистичке партије за посланика у Парламентарној скупштини БиХ, који је 30. септембра сјекиром насрнуо на штанд СДС-а у Источном Сарајеву.

Наредна сједница ЦИК-а најављена је за уторак, 7. октобар, али је остављена могућност да, због ове жалбе, буде одржана хитна кореспондентна сједница Комисије.