latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:55 | Аутор: РТРС

Екипа филма "Дах живота" на пријему код министра Мутабџије

Министар просвјете и културе Републике Српске, Горан Мутабџија примио је данас екипу филма “Дах живота”, који је проглашен за најбољи документарни филм "Фингал филм фестивала" у Даблину.

Филм Сњежане Брезо и Данијела Павловића снимљен је у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, а побиједио је у конкуренцији 60 филмова из цијелог свијета.

Министар Мутабџија оцијенио je да је овај филм најактуелнија прича Републике Српске у посљедњем одбрамбено - отаџбинском рату, јер говори о страдању 12 бањалучких беба.

"Ово је антиратна прича о страдању свих становника Републике Српске и захвалан сам ауторима филма што су одабрали овакву тему. Жири у Даблину препознао је хуману причу и због тога је наградио", рекао је Мутабџија. Ова награда је отворила низ важних питанња која се тичу статуса филма и унапређења филмске индустрије у Републици Српској , поручују из министарства.

Аутор документарног филма "Дах живота" Сњежана Брезо каже да је веома поносна на освојену награду у Даблину.

"Ову награду посветила сам Марку Медаковићу који је жив, али због недостатка кисеоника за бебе у инкубаторима 1992. године има трајне посљедице, као и мајкама страдалих беба", рекла је Брезо.