latinica  ћирилица
02/10/2014 |  10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел одговара на отпужбе из САД

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одбацио је критике америчке администрације о изградњи јеврејског насеља у источном Јерусалиму. Бијела кућа саопштила је да ће у случају да Израел настави изградњу спорног јеврејског насеља у источном Јерусалиму, дистанцирати "и од најближих савезника".
Бењамин Нетанјаху - Фото: ФОНЕТ
Бењамин НетанјахуФото: ФОНЕТ

Нетањаху је "савјетовао америчку администрацију да проучи чињенице и утврди детаље прије давања изјава", пренио је израелски радио.

Бијела кућа је претходно саопштила да ће се, у случају да Израел настави изградњу насеља у источном Јерусалиму, дистанцирати "и од најближих савезника".

Изградња јеврејских насеља на територији коју Палестинци желе у оквиру своје будуће државе, једно је од спорних питања у блискоисточним преговорима.

Израел је најавио да ће дозволити да 500 Палестинаца, који живе у појасу Газе, дођу у Јерусалим да се моле поводом муслиманског празника Еид ал Адха током викенда.

Палестинцима са окупиране Западне обале такође ће се дозволити да улазе у Израел слободније током празника.

Најтиражнији израелски лист "Једиот ахронот" објавио је јуче у онлајн издању да Израел и Палестинци тајно преговарају, између осталог, о доласку вјерника из Газе током празника.

Најављене мјере су највеће олакшање кретања Палестинаца од 2007. године. Оне су објављене након што је Вашингтон осудио планове о изградњи домова за Јевреје у Јерусалиму, послије разговора предсједника САД Барака Обаме и израелског премијера Бењамина Нетањахуа у Бијелој кући.

Израелска војска је прецизирала да ће од 5.октобра седам дана, колико траје муслимански празник, 500 Палестинаца из Газе у доби од 60 година и старијих, моћи да се моли у џамији Ал Акса у Јерусалиму и да ће још 500 моћи да посјети рођаке на Западној обали.

Палестинцима са те палестинске територије биће дозвољено неограничено путовање у Израел, као и посјете породицама, наводи се у израелском саопштењу.

Гази ће такође бити дозвољено да извози пољопривредне производе на Западну обалу. Палестински званичник Назми Мхана рекао је да ће то бити први пут откако је Израел увео блокаду Газе, када је Хамас преузео контролу над том територијом, да Палестинци који тамо живе могу да продају рибу и поврће на Западној обали.

Палестинци те мјере сматрају испуњењем обавеза Израела на основу договора о прекиду ватре, који је ступио на снагу 26. августа, послије 50 дана рата у Гази.

Израелска војска је рекла да је то дио политике чији је циљ да се побољша живот Палестинаца. У том рату погинуло је скоро 2.200 Палестинаца, већином цивила, а на израелској страни 67 војника и шест цивила.