latinica  ћирилица
02/10/2014 |  09:57 | Аутор: РТС

Природа мијења ћуд - берба јабука пред Божић

Необичан род у селима око Блаца. Воће, које је прије мјесец дана други пут процвјетало, заметнуло је плодове, иако се на гранама понегдје још налазе необране воћке. Стручњаци сматрају да је то посљедица јаког љетошњег града, који је збунио биљке. Мјештани се чуде јер су на стаблима жутих јабука сада родили – црвени плодови.

Јабуке у Блацу цветале су кад им није вријеме – други пут ове године – и развиле нове плодове. Слике младих јабука на истом дрвету уз оне које су већ узреле не памте ни најстарији мјештани.

Многи се, ипак, надају другом роду, а стручњаци кажу да ће, ако јесен буде топла, бербе бити прије Божића.

Потврда да се природа чудно поиграла нису само воћњаци у блачком крају. Мјештани уз жуте дуње и клипове зрелог кукуруза, које беру, уживају и у мирису јоргована.

Кривац за овe необичнe догађаје на биљкама у блачком крају је незапамћен град који је љетос скоро опустошио усјеве. Усљед стреса, воћке са већ зрелим плодовима поново су процвјетале, а затим и оформиле нове плодове.

Чекајући другу бербу, пољопривредници у чуду гледају коју ће сорту изњедрити невријеме јер на стаблима златног делишеса рађају црвене јабуке.