latinica  ћирилица
02/10/2014 |  08:19 | Аутор: СРНА

Мексико - ухапшен нарко бос Eктор Bелтран Левија

Припадници мексичких специјалних снага заробили су Ектора Белтрана Левију, лидера мексичке нарко банде, што је посљедње у низу хапшења нарко босова у Мексику.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Левија је ухапшен у ресторану у граду Сан Мигел де Аљенде, који је популаран међу странцима и умјетницима у централној држави Гванахуато.

Ниједан метак није испаљен током операције, која је услиједила након истраге која је трајала 11 мјесеци, рекао је шеф за федералне кривичне истраге Томас Зерон на конференцији за новинре.

Хапшење је услиједило неколико мјесеци након хапшења Хоакина Ел Ћапа Гусмана, шефа картела Синалоа, који се сматра најмоћнијим у Мексику. Он је ухваћен у фебруару након више од 10 година послије бјекства из затвора, подсјећа АП.

Мексичке власти саопштиле су да је 49-годишњи Ектор Белтран Левија преузео вођство над картелом "Белтран Левија" након што су мексички војници убили његовог брата Артура крајем 2009. године. Још два брата су у затвору због припадности картелу.

Ова банда је терорисала дијелове централног Мексика годинама, укључујући државу Морелос и област јужно од Мексико Ситија, иако је њихова моћ донекле ослабила након хапшења браће и погибије Артура Белтрана.