latinica  ћирилица
02/10/2014 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Нобелов самит отказан због визе за далај ламу

Свјетски самит лауреата Нобелове награде у Кејп Тауну, отказан је због одбијања јужноафричких власти да одобре захтјев за визу тибетанском духовном вођи далај лами, саопштио је данас добитник Нобелове награде за мир Џоди Вилијамс.
 - Фото: АП
Фото: АП

"Самит је отказан, јер је више лауреата Нобелове награде одбило да присуствује", рекао је Вилијамс у индијском граду Дарамсала, сједишту далај ламе.
Иако до сада није коментарисао могуће отказивање самита, јужноафрички добитник Нобелове награде за мир Дезмонд Туту, оптужио је своју владу да подилази Кини и пљује у лице покојном хероју апартхејда Нелсону Мандели.

Група од шест лауреата, укључујући и америчког активисту Вилијамса, одлучила је прошлог мјесеца да бојкотује мировни самит у Кејп Тауну, који је требало да буде одржан од 13. до 15. октобра, јер тибетанском духовном вођи није дозвољено да у њему учествује, подсјетио је АФП.

Они су оптужили Кину да врши политички притисак на друге земље да прекину везе с далај ламом, који живи у егзилу у Индији, од када је напустио Тибет 1959. године, послије неуспјелог пуча.
Кина, која оптужује далај ламу за вођење кампање за независност Тибета, често користи свој економски и политички утицај да изврши притисак на владе широм свијета да ограниче контакте с далај ламом, који с друге стране тврди да само жели већу аутономију за Тибет.

Градоначелница Кејп Тауна Патриша де Лил, рекла је да ће коначна одлука о самиту бити објављена данас, док се организација самита са сједиштем у Риму, за сада није огласила по овом питању.
Ово је трећи пут да су јужноафричке власти одбиле да издају визу тибетанском духовном вођи, који је јуче обиљежио 25 година од када је добио Нобелову награду за мир.