latinica  ћирилица
30/09/2014 |  10:33 | Аутор: СРНА

Најнижу пензију у Српској прима 17.723 корисника

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске одбацио је данас као паушалне и нетачне податке о пензијском систему Републике који се појављују у јавности и саопштио да најниже пензије у Српској прима 17.723 корисника који имају до 15 година или трећину пуног пензијског стажа.

"У посљедње вријеме примјетно је да у јавност иступају појединци и одређени субјекти који пласирају паушалне и нетачне податке о броју корисника права, висини пензија, односу осигураника и корисника права, дефициту, а посљедње у низу је објављивање спота у коме се тврди да више од 45.000 корисника права прима пензију од 169 КМ", упозорили су из Фонда.

У саопштењу се прецизира да је приликом посљедње исплате пензију од 169 КМ примило 17.723 пензионера, што представља 7,1 одсто свих корисника права у пензијском систему Републике Српске.

Из Фонда подсјећају да ови корисници права имају до 15 година пензијског стажа, што је трећина пуног пензијског стажа и код свих је рјешењем њихова пензија одређена у износу мањем од 169 КМ.

"Реформом пензијског система, Влада је у закону предложила, а Народна скупштина и усвојила пет нивоа загарантоване најниже пензије у зависности од година пензијског стажа, чија примјена у основи има заштиту стандарда и материјалног положаја корисника права који немају остварен пуни пензијски стаж", истиче се у саопштењу.

Према појашњењу из Фонда, законом се гарантује први ниво најниже пензије за све оне који имају до 15 година пензијског стажа у висини од 50 одсто просјечне пензије, односно 169 КМ, док пети посљедњи ниво за 40 и више година пензијског стажа гарантује исплату пензије у висини од најмање 338 КМ.

"Примјера ради, корисник права коме рјешење гласи на 100 КМ сваки мјесец уредно прима 169 КМ, а разлику исплаћених средстава у односу на средства по издатим рјешењима буџет намирује Фонду сваки мјесец у складу са законом", наводи се у саопштењу.

Из пензијског фонда Републике Српске подсјећају и да је до 2006. године најнижу пензију од 105 КМ, без обзира на дужину оствареног пензијског стажа, примало око 20 одсто свих корисника права.