latinica  ћирилица
24/09/2014 |  22:15 | Аутор: Данас

Да ли је Милошевић изнио паре из Србије?

Четрнаест година од изборног пораза Слободана Милошевића његова породица и даље живи у иностранству, а медији спорадично отворе тему новца изнесеног из Србије.


Повремено се појављују и слабо примијећени захтјеви да члановима Милошевићеве породице буде обезбјеђен повратак у земљу и амнестија од судских поступака.

Ових дана, међутим, објављено је и да у склопу редовне ревизије одлука о санкцијама, одлазећи састав Европске комисије у петак, 29. септембра, треба да размотри одлуку о укидању уредбе, којом је Милошевићевој породици замрзнута имовина у иностранству.

Блиски сарадници и адвокати пак тврде да ЕК нема шта да одмрзне, јер Милошевићи и немају никакву имовину у земљама Уније, као ни банковне рачуне.

"Немам информацију да Милошевићева породица има новац у страним банкама", каже за Данас лист бивши гувернер и министар финансија Млађан Динкић, који је својевремено истраживао токове изношена новца преко оф-шор компанија.

Драган Радевић из Удружења Слобода подсјећа за Данас да је некадашња хашка тужитељица Карла дел Понте својевремено констатовала да Милошевићи нису изнијели новац из Србије.

За потребе Хашког трибунала преконтролисано је 137 банака од Кипра до Лондона, указује Радевић.

"Приче о четири, односно четрнаест милијарди долара, колико су наводно Милошевићи изнијели из земље јесте још један спин упућен домаћој јавности и представља вид замајавања како би се заборавили дневнополитички проблеми. Ту тезу о Милошевићевим парама у иностранству покушали су да докажу финансијски стручњаци из читавог свијета за потребе Хага и уз свесрдну помоћ страних и српске службе безбједности, али ништа нису пронашли. Зачуђује ме што се тим причама о Милошевићевим парама придружује адвокат Боривоје Боровић, који би требало да зна закон и шта је клевета", каже за Данас адвокат Момо Раичевић, који је бранио Слободана Милошевића у Хагу.

Он напомиње да је у контакту са породицом Милошевић и да се лично увјерио да они живе веома скромно, али да их из пристојности није питао како живе.

„Живе у кући у предграђу Москве, сасвим обичним животом. У то сам се сам увјерио током једне посјете. Марко је један обичан млади човек који воли биљке. На једну липу коју је сам засадио био је врло поносан и заједно смо се смијали мојој примједби да нико не би повјеровао у фотографију Марка са ашовом, већ би сви помислили да је то фотомонтажа жестоког момка, каквог га је Србија видјела. У то вријеме када сам ја био у Москви, код њих, наше новине су писале како се Марко лудо проводи у коцкарницама Марбеље, а нико није спомињао да је и Мири и Марку забрањен улазак у земље ЕУ“, прича Раичевић и наводи да Мира живи од своје професорске пензије, јер је Милошевић једини предсједник државе коме пензија није призната.

Хаџи Драган Антић, пријатељ породице Милошевић, каже да он свакога мјесеца шаље пензију Марковићевој у Москву и да она износи око 620 долара, што је за московске прилике изузетно мало.

„Не купује ни руж ни тоник и своју аскетску скромност неће промијенити чак и ако Савјет ЕУ 29. септембра укине уредбу којом је још 2000. године замрзнута имовина породице Милошевић - Марковић у ЕУ, јер те имовине нема“, каже Хаџи Драган Антић и додаје да му је веома жао што Борка Вучић није жива како би објаснила финансијске токове Србије током санкција.