latinica  ћирилица
24/09/2014 |  18:24 | Аутор: Агенције

Полиција због штрајка неће обезбјеђивати геј параду

Представници Независног полицијског синдиката најавили су да ће 26. септембра ступити у штрајк и да неће обезбјеђивати шетњу на Паради поноса, 28. септембра.


Независни полицијски синдикат ће ступити у штрајк због лошег материјалног положаја. Уз тај репрезентативни синдикат, у штрајку ће бити још четири мања синдиката. Њихови чланови ће интервенисати, уколико током "Прајда", али и осталих скупова најављених за викенд, буде нарушавања безбједности у већем обиму, истакнуто је на конференцији за новинаре. Представници синдиката су негирали да штрајк има политичку позадину.

Они су објаснили да је по Закону о полицији, прекид штрајка у случају нарушавања безбедности њихова обавеза, а да дирекција полиције или министар немају другу законску могућност да их натерају да прекину обуставу рада.

"С обзиром на то да смо на вријеме обавијестили послодавца да ступамо у штрајк и безбједносна процјена одржавања "Прајда" морала би да буде негативна", рекао је представник тог синдиката Владимир Лукић.

Представник НПС Веселин Николић је додао и да још није познато да ли ће "Прајд" у недјељу бити одржан. Он је рекао да ће, када се МУП буде о томе званично огласио, уследити и одговор синдиката.

Лукић и Николић су негирали медијске наводе о политизацији штрајка додавши да ће током викенда бити и других јавних скупова, који, такође, неће бити обезбјеђивани.

Упитани зашто нису одложили почетак штрајка за понедељак, 29. септембар, како њихови захтјеви не би остали у сјенци "Прајда", они су одговорили да поштују ставове скупштине и чланства и поновили да је штрајк најављен знатно раније него што се говорило о Паради поноса.

По њиховим ријечима, синдикати који ће ступити у штрајк заједно имају више од 30.000 чланова, а имају три захтјева - продужење посебног колективног уговора, исплату путних трошкова за протеклих 12 мјесеци и гаранцију министра да им плате неће бити смањене за 10 одсто.

"Сви захтјеви могу бити испуњени, уколико постоји добра воља послодавца, за пет минута, а ми смо спремни за дијалог кога, од када је најављен штрајк, није било", истакли су синдинкални представници. Они су напоменули да ће грађани и њихова имовина и током штрајка бити безбједни.

Уз Независни полицијски синдикат, у штрајку ће бити и чланови Синдиката српске полиције, Независног синдиката полиције, Синдиката ватрогасаца и Синдиката уједињене полиције.