latinica  ћирилица
24/09/2014 |  13:50 | Аутор: СРНА

М. Град: "Р-С силикон" добио грађевинску дозволу

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас менаџменту предузећа "Р-С Силикон" у Бјелајцу код Мркоњић Града, грађевинску дозволу за изградњу фабрике силицијум - метала.

Голићева је рекла да ће ово предузеће годишње производити 17.000 тона метала силицијума и запошљавати стотине радника.

- Данас на грађевини има стотину радника, и то је најбољи доказ колико је ангажована домаћа оператива - рекла је Голићева и додала да су све потребне процедуре за изградњу испоштоване.

Подсјетила је, да је ово предузеће недавно добило еколошку дозволу, која је претходила грађевинској, и додала, да се нада да ће му крајем 2015. године бити уручена и употребна дозвола.

Министар финансија Зоран Тегелтија је рекао да је Влада раније потписала меморандум са фирмом "Металеге" о реализацији овог пројекта и да је испоштовано све што је договорено.

- Влада Српске била је на располагању компанији "Р-С Силикон" и зато су брзо успјели да набаве сву потребну документацију. Влада ће и даље подржавати све инвеститоре који желе да улажу у реални сектор - рекао је Тегелтија.

Директор "Р-С Силикона" Ђанмикаеле Фоља истакао је да грађевинска дозвола представља "зелено свјетло" за даље радове.

- Упркос времену које нам није ишло у корист у протеклом периоду, ми ћемо успјети да испоштујемо све рокове и у септембру 2015. године завршити све радове - рекао је Фоља.

Он каже да ће то бити испоштовано захваљујући ангажованим фирмама, које брзо и ефикасно раде.

- Ни у Италији не бих могао да нађем такве раднике - рекао је Фоља.