latinica  ћирилица
16/09/2014 |  11:59 | Аутор: СРНА

РС- Турска: Постоји простор за повећану сарадњу

Ниво спољнотрговинске размјене Републике Српске и Турске је низак и може бити већи, јер има простора за унапређење међусобне робне размјене, изјавила је данас директор републичке Привредне коморе Драгица Ристић након презетације привредних потенцијала Српске турском амбасадору у БиХ Џихаду Ергинају.

Ристићева је навела податке, према којима је, у првом полугодишту ове године са Турском остварен укупан спољнотрговински обим размјене нешто већи од 24 милиона КМ, гдје на увоз робе из Турске отпада више од 20 милиона КМ, а остатак чини извоз у ту земљу.

Ристићева је навела да постоје могућности да се повећа извоз из Српске у Турску, као и могућности повећања турских инвестиција и сарадње фирми из Српске и Турске на заједничким пројектима и наступима на трећим тржиштима.

Ергинај је, уз констатацију да је садашњи ниво робне размјене незадовољавајући, нагласио да Турска жели да развија односе са цијелом БиХ, и у оквиру тога, жели да развија трговинске и економске односе са Републиком Српском.

Он је навео да су у том смислу већ урађене одређене ствари, као што је отварање Филијале "Зират банке" у Бањалуци, најавивши да ће и у другим мјестима Српске бити отворене њене филијале.