latinica  ћирилица
16/09/2014 |  10:47 | Аутор: СРНА

Благојевић: Директна испорука гаса вишеструко корисна

Привредна комора Републике Српске оцијенила је вишеструко корисном директну испоруку гаса Српској, без посредника, која је јуче дефинисана споразумом између премијера Српске Жељке Цвијановић и генералног директора руске компаније "Гаспром" Алексеја Милера.

Портпарол Коморе Владимир Благојевић рекао је да је директна испорука гаса посебно значајна за велике потрошаче каква је "Алумина", која је до сада имала проблема у набавци овог енергента и која је морала тражити алтернативна рјешења за набавке, а што јој је и отежавало и поскупљивало производњу.

"Уколико је ово дугорочна испорука, онда се може очекивати и да друга предузећа прилагоде своју производњу за кориштење гаса као енергента с обзиром да је ријеч о једном од најповољнијих енергената за привреду", истакао је Благојевић.

Он је нагласио да кориштење гаса као енергента може учинити процес производње доста повољнијим.

Премијер Српске Жељка Цвијановић потписала је јуче у Москви споразум са генералним директором компаније "Гаспром" Алексејем Милером о директној испоруци гаса Српској.

Цвијановићева је том приликом изјавила да ће испорука гаса без посредника омогућити повољније снабдијевање гасом Зворника и Фабрике глинице "Бирач", подручја Бијељине, као и рафинерија у Броду и Модричи.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу саопштено је да је овим споразумом предвиђено да компанија "Гас-рес" директно, без посредника, купује енергент од "Гаспрома" и даље га дистрибуише купцима у Републици Српској, а што ће омогућити нижу цијену гаса.