latinica  ћирилица
16/09/2014 |  08:49 | Аутор: ХРТ

Водени талас у Сиску, спојиле се Мура и Драва

Врх воденог таласа Саве је у Сиску, водостај у Црнцу је 776 цм, али водостај Купе 30-так километара узводно још увијек расте, изјавио је руководилац центра за одбрану од поплава Хрватских вода Зоран Ђуроковић.

Ђуроковић је додао да велике количине воде из Купе улазе у Одранско поље. Водостај је 882 цм у Одри односно само 7 цм мање од онога у фебруару кад су била угрожена многа насеља. Током ноћи дограђивани су насипи, посебно у Летованићу и Жажини. Нема дојава о додатним проблемима, рекао је Ђуроковић. Пријетња Сиску је велика, али је учињено све да та опасност буде мања, велике количине воде скренуте су у Лоњско поље. Упркос томе - Купа се излила на неким мјестима у Летованићу, као и у Жажини.

Ријека Мура спојила се с Дравом тако да је Ботово у Копривничко - крижевачкој жупанији  угрожено од спојене Муре и Драве. И тамо се очекује премашивање рекордног водостаја Драве из 1972. и успостављене су мјере ванредног стања, каже  Ђуроковић. Због изливања Драве из корита затворена је саобраћајница према мађарској граници код насеља Дрње - Ботово.  Становници ромскога насеља Дрње евакуисани су и смјештени у спортску дворану.

Врх воденог вала Муре прошао је Међимурјем, а иако су све службе и грађани дежурали током цијеле ноћи није било потребе за већим интервенцијама.