latinica  ћирилица
16/09/2014 |  08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Кладово одсјечено, угрожена ХЕ "Ђердап два"

Због обилних падавина и великог броја одрона камења и блата у источној Србији, непроходни су сви путни правци који воде ка Кладову.

Више од 300 особа евакуисано из насеља угрожених поплавама на истоку Србије. Најтежа ситуација тренутно у селу Грабовици, гдје се током дана очекује постављање понтонског моста. Током дана, у Текију стижу храна и вода, као и пумпе за извлачење воде. Тешка ситуација у селима Бољетин и Орешковица у околини Мајданпека.

У угрожена подручја послате су додатне снаге Жандармерије, у спасавање је укључена хеликоптерска јединица МУП-а и Горска служба спасавања.

Тешка ситуација је у месту Текији које је одс ечено. Очекује се да током дана мештанима буде достављена храна и вода, као и пумпе за извлачење воде из поплављених кућа.

Вода је продрла у помоћни дио Хидроелектране "Ђердап Два" и тиме угрозила њен рад, каже за РТС предсједник општине Неготин Јован Миловановић.

Честе кише и обилне падавине у великој мјери отежавају саобраћај, а на појединим дионицама саобраћај је у прекиду.
Горска служба спасавања Србије саопштила је да њене екипе из Зајечара и Бољевца од синоћ учествују у пружању помоћи и евакуисању становништва Текије, угроженог бујичним водама и блатом.

Како се наводи у саопштењу, спасиоци ГСС-а су на позив Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије учествовали у евакуисању становништва Текије које је трајало током претходне ноћи.

"Додатне екипе ГСС-а Србије тренутно су у приправности, спремне да се одазову на позив за помоћ у сваком дијелу земље", додаје се у саопштењу.

Поплве у Кладову

Ванредна ситуација због поплава изазваних обилним падавинама, проглашена је у понедјељак на територији општина Кладово, Неготин и Мајданпек.

 

Једна жена је погинула у поплави у Текији, јавила је раније Регионална ТВ Бор.

 

Кладово је од понедјељка сасвим изоловано, јер су бујице са планине Мироч срушиле два моста на путу за Неготин, а оштећена је и Ђердапска магистрала код Текије.