latinica  ћирилица
15/09/2014 |  12:14 | Аутор: СРНА

Бањалука: Обиљежавање Дана погинулих и несталих

Служењем парастоса у храму Свете Тројице и полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци је почело обиљежавање Дана несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.
Бањалука: Ђокић - дан несталих - Фото: СРНА
Бањалука: Ђокић - дан несталихФото: СРНА

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да Република Српска трага за 1.678 лица.

Он је изразио незадовољство радом Института за тражење несталих лица БиХ и истакао да ће на данашњој јавној трибини о процесу тражења несталих формулисати приједлоге на који начин треба побољшати процес и рад Института.

"Тражићемо да се питање тражења несталих врати на ентитетски ниво", навео је Митровић.

Вијенце на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија", положили су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, институција Републике Српске, те бројне породице погинулих и несталих и појединци.

Служењу парастоса погинулим и убијеним борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату у храму Христа Спаситеља присуствовали су предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, предсједник Борачке органзације Републике Српске Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и породице убијених и несталих.

Ђокић : Српска незадовољна радом института за нестала лица БиХ

 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Српска незадовољна радом Института за нестала лица БиХ на тражењу Срба несталих у протеклом рату у БиХ.

"Од 2008. године, када је формиран Институт за нестала лица БиХ, заустављен је процес интензивног трагања за несталим лицима, као и идентификације посмртних остатака Сррба", рекао је Ђокић данас новинарима у Бањалуци, поводом обиљежавања 15. септембра - Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Ђокић је навео да се у три спомен-костурнице у Републици Српској још налази 650 неидентификованих посмртних остатака, које би требало идентификовати, али је тај процес у потпуности заустављен.

"Очито је да се посредством Института за нестала лица БиХ проводи политика сегрегације српских жртава, због чега се српски народ осјећа пониженим", истакао је Ђокић и додао да се бошњачким жртвама придаје далеко већа пажња него српским.

Ђокић сматра да је, због тога, дошло вријеме да се у Српској отвори одлучна дискусија о том питању, односно како даље водити активност тражења несталих.

Он је нагласио да ће један од захтјева Републичке организације породица погинулих бити да Завод за судску медицину Српске у Бањалуци, који има савремену ДНК лабораторију, ради на идентификовању посмртних остатака српских жртава.