latinica  ћирилица
15/09/2014 |  11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Французима недостаје 460 евра за пристојан живот

Број грађана Француске који имају потешкоћа да "саставе крај с крајем" порастао је у односу на прошлу годину за осам процената, и у просјеку им недостаје 464 евра, показала је анкета истраживачке компаније ЦСА.

Фрацузи којима је рачун у банци "кратак" све су бројнији, пише француски лист 20 минит. У истраживању ЦСА наводи се да је неких 47 одсто анкетираних барем једном за годину дана имало проблем да од мјесечних прихода подмири све неопходне трошкове,  за разлику од њих 39 одсто годину раније. Сваки пети испитаник навео је да је у таквом проблему сваког мјесеца. 
 У студији се такође истиче да је 63 одсто испитаника потврдило да им је куповна моћ ослабила, 21 одсто грађана због финансијских проблема не оклијева да штеди на храни, а 17 одсто на енергији.
 Због кризе, Французи све чешће прибјегавају и куповини половиних ствари преко интернета, па је 68 одсто испитаника навело да упражњава ту врсту куповине, а 21 одсто испитаника неке козметичке производе или средства за одржавање домова сами израђују код куће.