latinica  ћирилица
15/09/2014 |  09:24 | Аутор: Дојче веле

Лажни Роми на факултетима у Србији

Србија је увела афирмативне мјере за упис Рома на факултете, како би помогла тој рањивој етничкој и социјалној мањини да, образујући се, изађе из зачараног круга сиромаштва. Те се мјере, међутим, злоупотребљавају.

Вијест би могла да гласи: у Србији је све више Рома који уписују факултете. И то је донекле тачно, у поређењу са периодом од прије десет и више година. Али, само донекле, с обзиром да је у Србији заправо све више “лажних Рома“, односно оних младих људи који се тако изјашњавају, јер су смислили начин како да преваре државу.

Наиме, афирмативне мјере уведене су како би припадници ромске националне заједнице што лакше уписали факултете и уједно добили стипендије за школовање и лакше обезбиједили смјештај у студентским домовима. Држава је, дакле, исправно пошла од тезе да нема еманципације рањиве ромске заједнице без образовања и без стварања ромске интелектуалне елите.

Према тим мјерама, Роми се уписују на универзитете у оквиру квоте од два одсто од укупног броја мјеста на појединачном факултету. Та је квота, међутим, све више угрожена, кажу у Националном савјету Рома, појавом “лажних“ Рома.

С друге стране, Устав и закони прописују да свако може да се изјашњава и опредјељује за националну припадност онако како се осјећа. Самим тим, практично је немогуће доказати да неко није Ром, уколико се већ тако изјаснио. “Квака 22“, рекло би се.