latinica  ћирилица
12/09/2014 |  19:41 | Аутор: РТРС

У Пакрац стигао патријарх Иринеј

У Пакрац је данас стигао патријарх српски Иринеј, који ће сутра, током Свете архијерејске литургије у трон епископа славонских увести владику Јована, у присуству највиших званичника Србије, Српске и Хрватске.

Малобројно српско становништво биће оснажено доласком новог епископа, 26. по реду у историји Епархије славонске, која је на свом историјском путу страдала небројено пута. Обнова духовног живота, како се очекује, зауставиће процес расељавања српског становништва.

Јасеновац је највећа светиња Епархије славонске. То је потврдио и патријарх српски који је у Храму Светог Јована Крститеља, са архијерејима служио вечерње богослужење.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј устоличиће Епископа славонског Јована на свечаној архијерејској Литургији у Саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу у суботу 13. септембра. Очекује се да ће устоличењу присуствовати више архијереја СПЦ, као и других састринских православних Цркава, високих црквених личности Католичке Цркве и других Цркава и вјерских заједница, политичких личности Хрватске, Србије, Републике Српске, Црне Горе, културних и научних радника, представника појединих свјетских организација.

Изабрани Епископ славонски Јован (Ћулибрк) је рођен 16. априла 1965. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршио у (Босанској) Градишци. Јужнословенске језике и књижевности студирао на универзитетима у Бањалуци и Загребу, гдје је дипломирао на Катедри за стилистику радом о Милошу Црњанском за који је добио Бранкову награду Матице Српске 1991. године.

Теологију је студирао на Православним богословским факултетима у Београду и у Србињу, гдје је дипломирао радом о Никону Јерусалимцу. Магистарске студије из јеврејске културе похађао у Спомен-установи Јад Вашем и на Јеврејском универзитету у Јерусалиму.

епископ Јован Ћулибрк

Као искушеник био од 1991. године у Манастиру Савина, а 1992. прешао у Цетињски манастир, гдје је замонашен уочи Ивањдана 1993. године.

За викарног епископа патријарха српског у Пећкој патријаршији са титулом епископа липљанског изабран је маја 2011. године. Хиротонисан је 4. септембра 2011. године у Пећкој патријаршији.

Током двогодишњег рада у Пећкој патријаршији владика Јован обновио је рад Канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског Сабора СПЦ, и у њој организовао библиотеку и архив.

Од 2013. године епископ липљански Јован служи као викарни епископ патријарха српског у Београду, гдје руководи вјерском наставом, посебно се старајући о усавршавању вјероучитеља.

Од новембра 2012. године, након што је епископ славонски Сава умолио Свети архијерејски Синод да се повуче, владика Јован је у име Његове светости као администратор посјећивао славонску епархију, богослужио и старао се о њеним светињама.

Предсједник је Управног одбора Музеја жртава геноцида у Београду, једине институције на простору бивше Југославије која се бави искључиво проучавањем страдања и за то посједује међународни кредибилитет.