latinica  ћирилица
12/09/2014 |  16:55 | Аутор: РТРС

Поново полаве у региону

Невријеме је поново донијело проблеме готово цијелом региону. У БиХ су поново поплављене неке општине, у Хрватској киша не престаје да пада од синоћ. Невоље и у више градова Црне Горе.

Олујно невријеме захватило је данас Дубровник. Хрватски медији преносе да киша не престаје да пада од синоћ, а да је Дубровник захватио циклон Талија.

Сплит је синоћ, друго вече заредом, погодило јако невријеме праћено обилном кишом, која је не само потопила градске улице, већ и подруме, приземне станове, куће, спортске дворане, банке, а дио улица био је затворен за саобраћај.

За само два сата, било је преко 300 дојава грађана о поплављеним просторијама.

Киша је подигла водостаје ријека у средишњој Хрватској, а становници тамошњих подручја припремају се за одбрану од поплава.

Шибеник и Задар су и јуче били погођени јаким невременом.

И путнички воз на релацији Загреб–Сплит, након налета на одрон земље на прузи, који је настао због кише, синоћ је исклизнуо са колосдека између Лабинске Драге и Каштела Старог. Путници нису повријеђени, али је машиновођа тражио љекарску помоћ.

Због олујног невремена на црногорском приморју, без струје је 12 часова била подручје Бара, а у Улцињу није било ни воде, што је изазвало велико незадовољство туриста.  Струје није било од јутрос у 3.30 часова до око 15.30 часова.

За кратко вријеме у Улцињу је пало 35 литара кише по метру квадратном, али невријеме није причинило велику материјалну штету.

Због нестанка струје нису радиле ни пумпе, па је подручје Улциња било без воде 12 часова.

Из Црногорсог електропреносног система /ЦГЕС/ саопштено је да је невријеме изазвало квар на 110 киловолтним далеководима "Бар - Вирпазар" и "Бар - Будва", а да је због грмљавине избио пожар на 35 киловолтном постројењу трафо-станице Бар, који је саниран након сат времена.