latinica  ћирилица
12/09/2014 |  16:03 | Аутор: ТАНЈУГ

ИЗ и Бошњачко вијеће траже отварање конзулата БиХ у Н. Пазару

Отварање конзулата БИХ у Новом Пазару и "марширање инвеститора умјесто перформанса", неке су од порука које су представници власти, Исламске заједнице у Србији и Бошњачког националног вијећа у техничком мандату, у одвојеним сусретима пренијели савјетнику Амбасаде БиХ у Србији Шерифу Мујкановићу.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић разговарао је са Мујкановићем о актуелним дешавањима у граду, имплементацији босанској језика у школама и предстојећим изборима за Национални савјет Бошњака.
 "Не желимо да се разним перфомансима права ситуација овде замагљује већ желимо да видимо марширање инвеститора и да Нови Пазар има запослење за младе људе", нагласио је Махмутовић.
 Мешихат ИЗ у Србији саопштио је да је муфтија Дудић у разговору са дипломатом БиХ нагласио "неопходност отварања конзулата БиХ у Новом Пазару и решавање питања двојног држављанства Бошњака који живе у Санџаку и Србији".
 О истим темама са босанским дипломатом разговорао је и председник БНВ у техничком мандату Есад Џуџо, саопштио је БНВ.
 Џуџо је најавио да ће "БНВ преко амбасаде БиХ тражити од Предсједништва БиХ отварање конзулата у Новом Пазару", наводи се у саопштењу.
 Он је ту намјеру образложио "потребом рагулисања двојних држављанстава, нострификације диплома, сарадњом у области културе, спорта...и другим областима које су регулисане европским принципима прекограничне сарадње".
 Разговарало се и о актуелним питањима остваривања права на образовање Бошњака у Санџаку и о предстојећим изборима за националне савјете националних мањина.
 "Саговорници су се сложили да је потребно да Бошњаци буду на јединственој листи, како би ефектније остваривали права која им се гарантују законом", додаје се у саопштењу. 
 Мујкановић, који је јуче и данас у Новом Пазару је рекао да је посјета дио активности "посјета регија Србије како би се на лицу места упознао са политичком, економском, културном ситуацијом и мањинским правима".