latinica  ћирилица
12/09/2014 |  13:25 | Аутор: Агенције

КиМ: Уништено спомен-обиљежје несталим новинарима

Спомен-обиљежје несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, које су представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије поставили 21. августа код Ораховца, уништено је и однесено.

Спомен-обиљежје је трећу годину заредом ишчупано, највероватније, грађевинском машином или трактором заједно са бетонским постољем, потврдио је предсједник Друштва новинара КиМ Будимир Ничић, и истакао, да полиција годинама игнорише захтјеве и пријаве и понаша се као да се ништа није догодило.

"Постављаћемо је сваке године, све док се не открије судбина наших колега који су били на новинарском задатку. Ово сада нећемо пријављивати полицији, али хоћемо онима за које сматрамо да могу да утичу на полицију да коначно пронађе и казни оне који годинама руше и односе таблу", рекао је Ничић.

На мјесту гдје су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ 21. августа поставили су обиљежје на српском и албанском језику на којем пише "Овдје су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их".

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште. Били су у аутомобилу "застава 128" који никада није пронађен.