latinica  ћирилица
12/09/2014 |  10:09 | Аутор: Агенције

ЕУЛЕКС: Нема тајних спискова за хапшење Срба

Главни тужилац ЕУЛЕКС-а Јарослава Новотна изјавила је да не постоје тајни спискови за хапшење Срба на Косову и Метохији.

"Спекулације о тајним списковима за хапшење Срба поптуно су неосноване и неколико пута смо демантовали те наводе", рекла је Новотна.

Према њеним ријечима, све истраге се воде без фокусираности на етничку припадност окривљених или жртава.

"ЕУЛЕК је непристрасан и на наше одлуке не утичу политичари", изјавила је Новотна, поводом најављених протеста Срба због подизања оптужница против садашњег и бившег предсједника општине Зубин Поток Стевана Вуловића и Славише Ристића.

Она каже да ЕУЛЕКС нема ништа против српских политичких представника на Косову, те ће наставити своју мисију на сјеверу и да је "једини стандард" равномјерна примјена владавине права.

Коментаришући чињеницу да Албанци ухапшени због сумње да су починили ратне злочине буду пуштени из притвора уз кауције, а Србима не признају ни гаранције Владе из Београда, Новотна је навела да на основу мјеродавног права не постоји простор за гаранције, које даје неко политичко тијело.

"Не смије се оставити простор политичком мијешању било какве природе у правосудним процесима. Само независни суд може да одлучује и доноси релевантне одлуке о законском основу сваког појединачног случаја", поручила је она.