latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Промовисан Правопис српскога језика на ијекавици

Правопис српскога језика на ијекавици, који је објављен у сарадњи Матице српске и представништва Републике Српске у Србији, представљен је данас у свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Овом значајном културном догађају присуствовали су министар образовања и културе Републике Српске, Горан Мутабџија, предсједник Матице српске, Драган Станић и бројне друге личности из културног и јавног живота Републике Српске и Новог Сада.

"Град Нови Сад учествује у свим пројектима који су значајни за српску културу па тако учествује и у промоцији Ијекавског Правописа српског језика који је представљен у најстаријој институцији српске културе - Матици српској", рекао је Вученовић додајући да је издавање тог Правописа национални и државни интерес.

Вученовић је казао новинарима да је у Новом Саду у току културно - туристичка манифестација "Дани Републике Српске у Новом Саду" која се обиљежава бројним догађајима у којима ће привредници и културни делатници из Републике Српске представити туристичку, трговинску, културну и сваку другу понуду.

Министар образовања и културе Републике Српске Горан Мутабџија промоцију ијекавског Правописа оцијенио је као велики културни догађај јер је, како је казао, српски језик данас угрожен у сваком сегменту где "нисмо довољно јасни када кажемо којим језиком говоримо и која је наша културна политика".
"Борба за српски језик нажалост још увијек траје. Са тим постављамо јасне културне стандарде и јасно казујемо шта ми то желимо", рекао је Мутабџија, додајући да је ово прилика да се у Матици Српској која је, како је рекао, храм српске културе и духовности, промовише капитално културно дјело аутора који су дали значајан допринос српском језику.

Мутабџија је нагласио да ће данас промовисани Правопис српскох језика на ијекавици стићи до сваке школе у Републици Српској.