latinica  ћирилица
10/09/2014 |  17:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Књиге патријарха Павла пред јавношћу

Поводом 100 година од рођења патријарха Павла у Народној библиотеци Србије јавности ће сутра бити представљена његова лична библиотека, а изложба је приређена под називом "Говорим, а ћутим".

Изложба има за циљ да одабраним експонатима представи веома богат и језички разноврстан фонд који броји око 9.000 јединица библиотечке грађе, најављено је из Народне библиотеке.
 Биће представљена дјела чији је аутор патријарх Павле, затим богослужбене књиге са његовим рукописним биљешкама, различита издања Библије, књиге из области теологије и оне које освјетљавају друге религије. 
 Издвојене су књиге и из различитих области које су биле предмет интересовања патријарха, као и оне посебно коричене њему у част.
 Часописи и некњижна грађа представљени су ријетким и занимљивим издањима. 
 Посјетиоци ће бити у прилици да виде и велики број аутографа патријарха, којима је он означавао своје књиге као и његов екслибрис.
 Значајан број публикација има посвету аутора или дародавца и оне заузимају посебно мјесто на овој изложби.
 Лична библиотека патријарха Павла припада фонду Библиотеке Српске патријаршије, има статус културног добра и чува се у просторијама конака Манастира Светог Архангела Михаила у Раковици.
 Сређивање и обрада њеног фонда и израда штампаног каталога, чији је први том у припреми за издавање, повјерени су стручњацима Народне библиотеке Србије, који на овом значајном задатку истрајно раде већ готово две године.
 Аутори изложбе и каталога су Дубравка Симовић, Јасмина Вуканић и Ненад Идризовић. Сарадници на изложби и каталогу су Љиљана Драгичевић, Јасмина Трифунац и Ирина Нешић, а ликовно рјешење урадио је Никола Вукановић.
 Реализацију изложбе, која ће трајати до 15. новембра, помогло је Министарство културе и информисања, а отвориће је патријарх Иринеј.