latinica  ћирилица
10/09/2014 |  16:17 | Аутор: СРНА

На Јахорина филм фестивалу 85 филмова из 30 земаља

На Јахорина филм фестивалу, који ће бити одржан од 1. до 4. октобра, биће приказано 85 филмова из 30 земаља, рекао је данас у Сарајеву директор Фестивала Мирко Деспић.
Јахорина филм фестивал - Фото: СРНА
Јахорина филм фестивалФото: СРНА

Деспић је навео да ће Фестивал бити отворен 1. октобра у Културном центру Пале када ће премијерно бити приказан филм "Непослушни", а 3. октобра у Босанском културном центру у Сарајеву филм "Лауш" о Жарку Лаушевићу.

"Затварање фестивала је 4. октобра у хотелу `Дамис` на Палама када ће бити додијељене награде", рекао је Деспић на конференцији за новинаре.

Он је најавио да ће награде "златна, сребрена и бронзана боровница" бити додијељене по категоријама за најбоље туристичке и еколошке филмове, а "Златни јавор" за најбољи кратки промотивни филм, анимирани и дебитантски филм.

Укупни побједник Фестивала добиће Гран-при Јахорина филм.

Деспић је рекао да ће, осим такмичарског дијела програма, бити организовано низ других манифестација које се односе на екологију и туризам.

Редитељ и умјетнички директор Фестивала Ратко Орозовић истакао је да Јахорина филм фестивал за основну смијерницу има еколошки и туристички филм, а наћи ће се и филмови културолошког туризма, као и о вину, великим и познатим светилиштима, те спортски филмови.

Он је нагласио да се Фестивал организује у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине Српске, те федерално Министарство животне средине и туризма, Фонд за заштиту околиша ФБиХ, градовима Источно Сарајево и Сарајева. Генерални спонзор је "БХ телеком".

Орозовић је нагласио да је Фестивал већ прве године добио лиценцу Међународне асоцијације еко-тур фестивала и тако је постао дио велике породице сличних фестивала који се деценијама одржавају широм Европе и свијета, од Чилеа до Кине.

Предсједник жирија Фестивала амбасадор Шпаније у БиХ Мариа Аурора Ераскин нагласила је значај екологије за туризам и додала да се нада да ће ове године бити изабрани најбољи филмови.