latinica  ћирилица
10/09/2014 |  14:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова књига необјављених текстова Арчибалда Рајса

У Београду је представљена књига необјављених текстова најпознатијег страног добровољца српске војске у Првом свјетском рату Арчибалда Рајса под називом "Ратни извјештаји из Србије и са Солунског фронта", који је овим текстовима слао најбољу слику о Србима на Запад.

Књига садржи до сада непреведене новинске текстове - ратне извјештаје, које је Рајс слао западним новинама у Паризу и Амстердаму, а посебно у Лозани "Лозанској газети", одакле је и преведено 108 текстова који чине ову књигу.

Извјештаји Арчибалда Рајса са ратишта из Србије, који су сада први пут објављени на српском језику, изазвали су велику пажњу у Европи, открили истину о злочинима аустрогарске војске у Мачви и Подрињу и помогли да се у јавном мњењу европских земаља створи слика о праведној борби коју је током Првог свјетског рата водила Србија.

У књизи која има 462 стране, осим текстова, први пут су објављени и непознати документи и фотографије и сигурно до сада најпотпунија библиографија Рајсових радова и стваралаштва.

Рајс, швајцарски професор и научник, криминалиста и хуманиста провео је четири године у редовима српске војске, биљежећи злочине које је Аустругарска вршила над Србима, а познат је по својој брошури "Чујте, Срби", у којој је помогао Србима да упознају сами себе и своје мане.

Књигу "Ратни извјештаји из Србије и са Солунског фронта" приредили су Живко В. Марковић и Милан Старчевић, а издавач је Геополитика прес. Објављивањем ове књиге, издавач се придружио обиљежавању 100 година од почетка Великог рата.

Историчар Миле Бјелајац рекао је да је Рајс допринио ширењу истине о аустроугарским злочинима над Србима, посебно у Мачви, што је имало велику тежину, јер је он био угледни криминалиста, чије научне методе су користиле све полиције у свијету.

"Он није само износио истину о Србима, него је и полемисао и прозивао листове и државне органе земаља на западу, који су дозвољавали њемачку пропаганду, али не и савезничку", рекао је Бјелајац, наводећи да се Рајс са успјехом супротставља аустроугарксим памфлетима против Србије и да је био непристрасан странац високих моралних квалитета.

Према његовим ријечима, Рајс је свједок размишљања српских званичника тог доба, као што је Никола Пашић, а успио је и да разоткрије бугарску и албанску пропаганду уперену против Србије и њених наводних претензија ка тим земљама.

Главни уредник Геополитике Слободан Ерић рекао је да су ови Рајсови текстови у западним новинама помогли да Запад упозна Србе у најбољем свјетлу.

- Тадашња Србија је добила пропагандни рат, за разлику од данас када смо га изгубили - рекао је Ерић, наводећи да је Рајс био ауторитет и да се његовој ријечи вјеровало.

Публициста Никола Живковић каже да су Рајсу, који се родио у Њемачкој, а живио у Швајцарској, замјерали у Њемачкој што је бранио српски народ. Он је оцијенио да је питање да ли би Рајс успио да одбрани истину о Србима да се ангажовао током ратова деведесетих година 20. вијека, с обзиром на констелацију снага у свијету и положај Србије.