latinica  ћирилица
10/09/2014 |  12:24 | Аутор: СРНА

Н. Град: Пододбор о обиљежавању одбране западнокрајишких општина

За невино проливену крв приликом одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије нема оправдања и млади треба да знају шта се догађало 18. и 19. септембра 1995. године, порука је са данашњег састанка Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

Предсједник Пододбора Велимир Дуњић рекао је да је циљ манифестације поводом обране западних граница Републике Српске и БиХ, која је од републичког значаја, да се младима пренесе знање о овом догађају. 

Истакао је да је Министарству просвјете и културе упућена иницијатива да 18. септембра ученици виших разреда средњих школа у Новом Граду буду ослобођени наставе да би могли присуствовати манифестацији. Према његовим ријечима, иницијатива је упућена да би ђаци могли да чују гдје су њихови очеви, стричеви, дједови и браћа положили животе да би данас сви живјели мирно и достојанствено. Дуњић је навео да ће иста иницијатива бити упућена и општинама Прњавор, Србац, Лакташи, Градишка, Дубица, Костајница, Приједор и граду Бањалука да 18. септембра до Новог Града организују бесплатан превоз за све који желе да присуствују овом догађају.

Након састанка Пододбора, поводом обиљежавања 19 година од одбране западнокрајишких општина од хрватске агресије, подсјетио да су регуларне хрватске јединице покушале да изврше агресију, али да су наишле на жесток српски отпор.

Он је навео да су елитне хрватске јединице покушале да изврше десант преко преко ријека Уне и Саве, али да су им жесток отпор пружили припадници Војске Републике Српске и српски народ, чиме је спријечена велика офанзива кодног назива "Дрина 95".

"Сам кодни назив говори о крајњем циљу. Хтјели су да евентуалном побједом над овим простором и касније правцем ка Дрини остваре вјековни сан да граница буде на Дрини", рекао је Дуњић.

Он је нагласио да је храброст припадника Војске и МУП Републике Српске и самог народа довела до тога да елитне јединице Хрватске војске, поптпомогнуте Петим корпусом тзв. Армије РБиХ буду разбијене и доживе један од најтежих пораза у протеклом рату.

Програмом обиљежавања 19 година од одбране западнокрајишких општина, у 10.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на спомен-обиљежју у Туњици код Новог Града.

За 11.00 часова планирано је да у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду буде служен парастос погинулим борцима и убијеним цивилима у одбрамбено - отаџбинском рату, а у 11.30 часова полагање вијенаца на спомен-обиљежје погинулим српским борцима.

Обраћање званичника предвиђено је за 12.30 часова на Тргу Младена Ољаче, од 13.00 часова умјетнички програм.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова. Током дводневне офанзиве смртно је страдало 57 лица, од тога 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а. Рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а. 

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту погибије највећег броја цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју западнокрајишких општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница убијена су 104 цивила и војника, од којих 54 цивила, 44 војника и шест припадника МУП Републике Српске.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штете. Према подацима општинских комисија, материјална штета у Новом Граду износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.