latinica  ћирилица
10/09/2014 |  09:50 | Аутор: СРНА

Бошњачка дјеца враћају се на наставу у Врбањце

Број бошњачке дјеце на настави у подручној школи "Свети Сава" у Врбањцима код Котор Вароша свакодневно се повећава и тренутно их има 57, рекла је директор школе Слађана Шубара.

Првог дана нове школске године на наставу је кренуло 29 ученика бошњачке националности, а онда се њихов број повећавао јер родитељи, како су објаснили, више не желе да им дјеца губе годину.

Шубара је истакла да је о повећању броја дјеце бошњачке националности на настави у Врбањцима обавијестила ресорно Министарство. Како је истакла, дјеца би, да могу одлучивати, ишла у школу, јер је то једина исправна одлука.

Родитељи бошњачке националности објашњавају да су одлучили да дјеци дозволе да иду у школу, јер не желе да дјеца изгубе и другу школску годину.

"Одлучила сам да доведем дијете на наставу, јер оваквим погубним ставом највише губе дјеца која желе да буду у клупама са својим вршњацима српске националности. То им је онемогућено разним уцјенама и притисцима", каже једна од мајки бошњачке националности која је довела дијете на наставу.

Она истиче да све већи број родитеља тако размишља, али и даље живе у страху да дјецу врате на наставу. Према њеним ријечима, највећи утицај на родитеље имају вјерски поглавари и родитељи чија дјеца не иду у школу у Врбањце, а образложење је да Бошњаци морају бити јединствени.

Једна група родитеља и даље је одлучна у одлуци да не дозволе дјеци да иду у школу.

Ученицима бошњачке националности у подручној школи "Свети Сава" у Врбањцима било је, у складу са Привременим споразумом о задовољавању посебних потреба и права дјеце повратника, понуђено да изучавају националну групу предмета по наставном плану и програму и по уџбеницима једног од кантона из Федерације БиХ.

Привремени споразум до сада се у потпуности примјењивао само у Републици Српској, док се не примјењује према дјеци повратника српске националности у ФБиХ, изузев у једној или двије школе и то само када је ријеч о језику и без кориштења уџбеника из Републике Српске.