latinica  ћирилица
15/05/2014 |  17:04 | Аутор: РТРС

Ријека Врбас однијела мост у Пријечанима

Због константних падавина нарастао је и ниво ријеке Врбас у Бањалуци.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је вечерас да се на подручју града погоршава стање, ријека Врбас је однијела пјешачки мост у насељу Пријечани, а саобраћај је обустављен на мосту преко ове ријеке у насељу Трн.
"Насеље Пријечани је због тога потпуно одсјечено са те стране. У току ноћи може бити проблема у том насељу, јер пријети да се ријека Врбас излије, што може угрозити и насеље Траписти и Завод за рехабилитацију `Мирослав Зотовић", рекао је Гаврановић.

Он је навео да се у насељу Дервиши излила ријека Широка и да је 20 објеката окружено водом. "Дат је налог ватрогасцима да обиђу те објекте и да сниме стање и да виде како се грађанима моће помоћи, а оне који желе напустити објекте да евакуишу", рекао је Гаврановић.

Он је истакао да водостај ријеке Врбање непрестано расте, те да је у посљедња два часа порастао за 60 центиметара.

Према његовим ријечима, водостај ријеке Врбас такође је у посљедњих неколико часова порастао за више од 50 центиментара.

"Уколико се настави овакво стање, без обзира на насип, насеље Чесма биће угрожено", рекао је Гаврановић, додајући да се могу остварити најгоре прогнозе, јер је остало још метар и 30 центиметара до врха одмбрамбеног насипа који чува ово насеље.

Гаврановић је навео и да је угрожено насеље Делибашино Село, гдје се ниво воде попео до моста.

Он је нагласио да је врло тешко урадити нешто против водене стихије, те да су сви напори фокусирани на спасавање људи и њихово алармирање на опасност која пријети.

Гаврановић је рекао да је припремљен приједлог одлуке о проглашењу ванредног стања, али да ће коначна одлука бити донесена на бази процјене Кризног штаба како ће се ситуација одвијати на терену.

Критично је стање и у Чесми. Ријека Врбања излила се преко градског моста у Челинцу. Стање је алармантно, Челинац је потопљен. Водостај и даље расте, а падавине не јењавају. Неколико стотина кућа и пословних објеката који се налазе на десној обали Врбање је директно угрожено.

Припадници општинске Цивилне заштите Челинац, уз помоћ механизације неколико предузећа, предузимају све мјере на сузбијању поплава. На магистралном путу Бањалука - Челинац на два мјеста се излила ријека, саобраћај је обустављен. 

На локалитету Црна Ријека набујала Врбања је преплавила саобраћајницу и обуставила саобраћај на релацији Котор-Варош - Бањалука, а комуникација је прекинута и усљед клизишта на локалитету Подбрђе.

Поплављен је и већи број стамбених објеката уз Врбању у Црној Ријеци, а водостај Врбање је у порасту. Дошло је до одрона на дионици пута Врбањци - Масловаре.

Магистрална комуникација према Теслићу у прекиду је на превоју Борје због клизишта. Иако механизација ради непрестано, питање је тренутка када ће бити затворен пут према Кнежеву.

Ријека Врбања се на више локација излила из корита на подручју Шипрага и поплавила више пословних и помоћних објеката у тој которварошкој мјесној заједници.

Најугроженије становништво из ове мјесне заједнице је евакуисано, а идентична ситуација је у Мјесној заједници Забрђе.

Велике штете причинила је на подручју Шипрага и ријека Црквеница, која је уништила неколико мостова и поплавила више засијаних површина, а вода је ушла и у више стамбених објеката.

Поплављено је комплетно и тренутно недоступно Ново Село са 15 домаћинстава.

Подземне бујичне воде захватиле су цијело Ново насеље - Баре у Котор-Варошу, те Доњи Варош и Блатњак. У том дијелу под водом је већи број стамбених и привредних јединица.

Снабдијевање становништва водом за пиће је отежано, због замућености градског водовода упућен је апел становништву да воду прокувавају, а ангажоване су цистерне са водом за пиће које снабдијевају централни дио општине.

Врбас пријети Бањалуци

Врбас пријети да поплави овај мост, а за сада је вода само један метар од самог моста.

Вода је пробила у приобалним дијеловима насеља Лазарево.

Бањалука- Врбас поплавио поједине дијелове насеља Лазарево

 

У потпуности је поплављен и Рафтинг центар Кањон који се налази у насељу Карановац, на самом улазу у Бањалуку.

Висок ниво Врбаса је и испод "Зеленог моста", а бетонска плажа код Зеленог моста је поплављена.

Поплављена плажа код Зеленог моста

 

И ријека Врбања, притока Врбаса је на критичном нивоу, а у опасности је и тзв "Витаминкин мост" који одваја бањалучко насеље Чесма од другог дијела града.

"Витаминкин мост"- мост између бањалучких насеља Кумсале и Чесма

 

У поподневним часовима овај мост је затворен за употребу.

 

Затворен мост у Чесми (ФОТО: Мондо)

Бањалука, мост у насељу Ребровац (фото: Twitter)

Рафтинг центар Кањон у Карновцу, Бањалука (фото: Twitter)

Бањалука, мост у насељу Чесма (фото: Twitter)

У поподневним часовима затворен мост у насељу Чесма, Бањалука

Бањалука, Зелени мост

Бањалука, Зелени мост

Бањалука, плажа код Зеленог моста

Бањалука, плажа код Зеленог моста

Врбас се излио у неким дијеловима општине Лазарево, Бањалука

Врбас се излио у неким дијеловима општине Лазарево, Бањалука

Врбас се излио у неким дијеловима општине Лазарево, Бањалука

Врбас се излио у неким дијеловима општине Лазарево, Бањалука

Ребровачки мост у Бања Луци

Главни поштански центар у Бања Луци у опасности (код Жељезничке станице)
Фото: РТРС

Главни поштански центар у Бања Луци у опасности (код Жељезничке станице)
Фото: РТРС