latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:14 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Екстремно високе температуре угрожавају узгој поврћа у Семберији (ВИДЕО)

Након кратког освјежења наше подручје, према најавама метеоролога, захватиће нови топлотни талас.
Суша - Фото: РТРС
СушаФото: РТРС

Крај јула и почетак августа са температурама од 30 до 40 степени Целзијуса.

Тропске температуре у Семберији угрожавају узгој поврћа, нарочито у пластеницима. Не помажу ни системи за наводњавање , а суша ће, страхују повртари, обрати овогодишњи род. Стручњаци савјетују произвођачима примјену свих агротехничке мјере како би сачували приносе.

На осам дунума под пластеницима породица Којић производи паприку, парадајиз и краставац. Већ је извјесно да ће, због екстремно високих температура, приноси поврћа бити умањени од 30 до 50 одсто.

- Стресно за биљке. Значи, биљке не могу да подносе, имају лошију оплодњу, лошије се развијају, једноставно биљке не напредују, чисто преживљавају. И други проблем је нама који радимо у тим пластеницима су изузетно високе температуре.
Морамо да устајемо негдје око 4 сата, да крећемо изајутра , негдје до подне, да би нешто стигли од посла. Изузетно је тешко у оваквим условима - каже Рајо Којић.

Производњу на отвореном још је теже сачувати. Неоходни су системи за наводњавање а многима који га и имају због високих температура није много помогао.

- Ово је назапамћено. Свака година све веће и веће температуре, што нам не иде на руку. Погоре све. Поготово лубеница, коју морамо да покривамо. Сва лубеница ми је покривена тако да је сачувам да не пожути. Ако пожути, не може да се прода - рекао је Цвико Ђокић.

Засјена, редовно залијевање и употреба биостимулатора и аминокиселина, само су неке од мјера које повртарима савјетују стручњаци. Све већи проблем су и инсекти .

- Имамо велики проблем са трипсом у паприци и са грињом у врежастим културама. С обзиром да је овакво суво и топло вријеме идеално за развој ових инсеката и заиста на парцелема имамо озбиљне проблеме нарочито у лубенци, краставцу, а ево примјећена је и појава гриње у другом поврћу - истакла је агроном Вања Несторовић.

Семберски повртари апелују на надлежне да ограниче увоз поврћа у сезони и спријече нелојалну конкуренцију. Заштита домаће производње помогла би им да барем дјелимично смање губитке изазване екстремно високим температурама.