latinica  ћирилица
06/06/2021 |  18:28 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Приједор добија још двије индустријске зоне (ВИДЕО)

Побољшање услова за привлачење инвеститора, те нова радна мјеста, циљеви су градских власти Приједора.
Приједор, индустрија - Фото: РТРС
Приједор, индустријаФото: РТРС

Док град нуди погодности с циљем развоја, Влада Српске обезбиједила је 840.000 КМ за завршетак инфраструктуре у индустријској зони Целпак.

Град планира изградњу још двије нове индустријске зоне, а на помолу су и нови инвеститори.

Производња пластичних врећа за индустрију дјелатност је фирме Рундлајнер. Извозно оријентисан на европско тржиште, овај њемачки инвеститор већ годину дана успјешно послује у Приједору. Одлучио се за повећање капацитета и нова улагања од милион марака. На досадашњих 80, у овој години, запослиће још 40 радника. Уређење инфраструктуре на подручју индустријске зоне Целпак, ријешиће горуће проблеме и олакшати рад привредницима.

- Уређење зоне значиће нам много, с обзиром да планирамо проширење капацитета. Приједор као град је био погодан за инвеститоре, поготово за стране инвеститоре, и изашао је у сусрет мојим инвеститорима који су земљиште повољније купили и саградили халу и гдје се у овом моменту гради друга хала - наводи Осман Џамстагић, директор фирме Рундлајнер из Приједора.

Иако бројни привредни субјекти послују баш на овом мјесту, за нове инвестиције у Целпаку предвиђено је још девет дунума земље. Припремање неискориштеног земљишта већ је почело. Машине раде пуном снагом, а завршетак радова је у року од седам дана. Улагања се настављају,асфалтирањем макадамске саобраћајнице, за коју је средства обезбиједила Влада Српске.

- Ми ћемо сада завршити уговорне обавезе. Уговор је потписала предходна власт, имала је рокове које је пробила и само добром вољом и жељом инвеститора то је ријешено без тужбе против града који има одређене трошкове. Из тог разлога ми крећемо у завршетак те улице - наводи градоначелник Далибор Павловић.

У Приједору су на помолу још двије нове индустријске зоне. Једна од планираних индустријских зона требало би да буде изграђена у насељу Аеродром у Приједору, гдје већ постоји интересовање италијанског инвеститора за куповину 20 метара квадратних земљишта. Друга индустријска зона планирана је у мјесној заједници Горњи Орловци.

План за изградњу ове индустријске зоне представља резултат добре сарадње локалних и републичких власти.

- Земљиште ће бити у власништву Републике Српске, након чега ће прећи у власништво Града Приједора, како би почели са изградњом још једне индустријске зоне - додаје Павловић.

Развој привреде и нова радна мјеста - опредјељење је Градске управе. Због тога Приједор инвеститорима нуди парцеле по најповољнијој цијени, завршену инфраструктуру, те максималну помоћ у рјешавању потребне документације.