latinica  ћирилица
03/03/2021 |  18:10 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Српска заинтересована за филмска остварења која се баве злочинима над Србима (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са редитељем Лорданом Зафрановићем о будућем филмском пројекту "Дјеца Козаре", који ће бити рађен према сценарију Арсена Диклића.
Додик са Зафрановићем - Фото: СРНА
Додик са ЗафрановићемФото: СРНА

На састанку је исказана спремност институција Републике Српске да учествују у реализација пројеката заснованих на чињеницама које су се дешавале у НДХ, јер са собом носе снажну поруку не само данашњим генерацијама, већ и свим будућим, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Додик је указао на значај снимања филмова чија је тематика страдање српског народа за вријеме НДХ, посебно недужне дјеце, истичући да је увјерен да сваки такав филм педставља још једно од емотивних суочавања са прошлошћу и трагичним судбинама невиних људи.

Он је нагласио да је Републици Српској од великог значаја да учествује у реализацији таквих филмских остварења, јер је то један од њених националних интереса.

Састанку су присуствовали и Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

У Бањалуци је данас представљен филмски пројекат "Дјеца Козаре", који Зафрановић планира да сними. Редитељ је рекао да је овај филм за њега светиња и нужност коју мора да направи.

Зафрановић је навео да је то прича о дјевочици која пролази пакао, те да ће све идеологије које се појављују на овим просторима у вези са овом тематиком бити минорне у односу на снагу филма.