latinica  ћирилица
01/08/2020 |  14:11 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Камен: Сјећање на ексхумиране српске борце и цивиле

У мјесту Камен обиљежен је дан сјећања на 108 српских бораца и цивила ексхумираних из масовне гробнице "Камен", а парастос је служен у Саборном храму Свете Тројице у Гламочу и положено цвијеће код спомен-плоче.
Обиљежен дан ексхумације из масовне гробнице "Камен" - Фото: Screenshot/YouTube
Обиљежен дан ексхумације из масовне гробнице "Камен"Фото: Screenshot/YouTube

Секретар Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је Срни да од 108 ексхумираних, пет још није идентификовано.

- То је процес који стоји. Нажалост, у цијелој БиХ процес тражења несталих је застао и ми смо немоћни да било шта урадимо о том питању - истакла је Граорчева.

Она је додала да представници Републичке организације и чланови породица одлазе сваке године у Гламоч, те да је данас због епидемиолошке ситуације обиљежавање било скромније.

У нападу хрватских снага на подручје Гламоча у љето 1995. године убијен је велики број војника и цивила српске националности, а годину дана касније, 16. јула, из масовне гробнице "Камен" ексхумирана су тијела 108 војника и цивила.

То је само једна од масовних гробница која је пронађена на подручју Гламоча.

Злочине су починили припадници Седме гардијске бригаде Хрватске војске под командом Ивана Кораде, а за овај злочин нико није одговарао.

Ово је био увод у злочине почињене у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".