latinica  ћирилица
20/08/2019 |  10:27 ⇒ 10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Макронова визија Европе: Од Лисабона до Владивостока

Француски предсједник Емануел Макрон поручио је након састанка са руским колегом Владимиром Путином, да је увјерен да је будућност Русије везана за Европу.
Макрон и Путин (фото: kremlin.ru) -
Макрон и Путин (фото: kremlin.ru)

- Увјерен сам да је будућност Русије у потпуности везана за Европу. Вјерујемо у Европу која се простире од Лисабона до Владивостока - навео је Макрон на Твитеру.

Он је додао да је са Путином разговарао о шумским пожарима у Сибиру и топљењу пермафроста у тој области.

- Русија се суочава са разарајућим посљедицама климатских промјена. Драго ми је да је одлучила да почне ратификацију Париског климатског споразума, што је значајан симболичан потез и требало би да пратимо тај пут - поручио је Макрон.

Лидери двије земље изразили су посвећеност успостављању дугорочне стабилности у Либији и враћању реда у земљи.

Што се тиче Сирије, Макрон је указао на неопходност хитаног прекида ватре у провинцији Идлиб у складу са споразумима постигнутим на састанку у Сочију 17. септембра 2018.

Састанак двојице предсједника, који је синоћ одржан, трајао је више од два и по сата, саопштила је прес служба руског предсједника.

Путин и Макрон разговарали су о низу најзначајнијих медђнародних тема, као што су и најавили на конференцији за новинаре уочи састанка, попут ситуације у Сирији, Либији, иранском нуклеарном споразуму и изгледима за одржавање још једног самита у нормандијском формату.