latinica  ћирилица
21/05/2024 |  16:26 ⇒ 16:27 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ: Забринутост због акције тзв. косовске полиције на сјеверу КиМ

Европска унија је изразила забринутост због акције тзв. косовске полиције у експозитурама Поштанске штедионице на сјеверу КиМ, наводећи да затварање и конфискација тих канцеларија, без претходне најаве или координације неколико дана након дијалога у Бриселу, представљају ескалацију и противне су духу нормализације односа.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Портпарол ЕУ Петер Стано је оцијенио да ова операција доказује да власти дају приоритет "једностраним и некоординисаним акцијама више него сарадњи са пријатељима и савезницима".

- Затварање и конфискација ових канцеларија без претходне најаве или координације и само неколико дана након посљедњег састанка у оквиру дијалога, који је такође покрио питање просторија Поштанске штедионице, ескалирајуће је и противно је духу нормализације и подрива добру вољу Приштине за постизање нормализације односа кроз дијалог - поручио је Стано.

Истакао је и да ова операција тзв. косовске полиције угрожава и текуће преговоре о привременом рјешењу за људе на које негативно утиче уредба тзв. Централне банке Косова о готовинском пословању.

Стано је оцијенио да ће овакав потез, у сталном одсуству одрживих алтернатива, имати негативне ефекте на свакодневни живот и услове живота Срба на КиМ и других заједница које испуњавају услове за финансијске трансфере из Србије.

Он је додао да је предвиђено да се статус свих структура и служби које подржава Београд ријеши у оквиру дијалога који води ЕУ, у вези са успостављањем Заједнице српских општина.

- ЕУ апелује на Приштину и Београд да се врате за преговарачки сто и да се сагласе са најновијим компромисним приједлогом који је изнио посредник ЕУ и који омогућава квалификованим корисницима да примају финансијске трансфере из Србије - поручио је Стано.

Кфор био обавијештен, Еулекс није

Кфор је непосредно прије почетка упада био обавијештен о тој акцији, саопштила је та мисија. Службеници Кфора нису били укључени у ту акцију.

- Мисија очекује благовремене консултације о било којој акцији косовске полиције или КБС која би могла да утиче на регионалну безбједност. Кфор наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ обезбјеђујући безбједносни оквир неопходан да би дипломатија напредовала - наводи се у саопштењу.

Претходно је Еулекс у одговору Танјугу навео да нису били обавијештени, али да су по мандату посматрали акцију.

И Мисија ОЕБС-а у Приштини изразила је забринутост због акција тзв. косовске полиције уперених против филијала Поштанске штедионице у општинама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица, и позвала да се проблем са готовинским трансакцијама на КиМ ријеши у оквиру дијалога у којем посредује Европска унија.