latinica  ћирилица
13/05/2024 |  10:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Бјелоусов номинован за министра одбране због иновација и конкурентности

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је вечерас да је предсједник Русије Владимир Путин предложио Андреја Бјелоусова за мјесто министра одбране јер тај ресор треба да буде апсолутно отворен за иновације, увођење свих напредних идеја и стварање услова за привредну конкурентност.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA)

- Веома је важно да се економија блока уклопи у привреду земље и да буде у складу са динамиком садашњег тренутка - нагласио је он.

Песков је такође објаснио да ће досадашњи министар одбране Сергеј Шојгу, као секретар Савјета безбједности, истовремено бити замјеник шефа државе у комисији за војно-индустријски комплекс и он ће надгледати активности Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

Према ријечима Пескова, Шојгу ће наставити да ради у области коју познаје изнутра. Додао је да ће нова функција досадашњег секретара Савјета безбједности Русије Николаја Патрушева бити накнадно саопштена, док ће начелник Генералштаба Оружаних снага Валериј Герасимов наставити рад на тој функцији.

Песков је навео да је Путин предложио да се не смјењују преостали шефови министарстава и ресора безбједносно-спољнополитичког блока, па ће Сергеј Лавров остати на мјесту министра спољних послова, док ће Владимир Колоколцев задржати функцију министра унутрашњих послова.

Новоизабрани руски премијер Михаил Мишустин поднио је у суботу Државној думи приједлог кандидата за министаре у његовој влади, изузев за министре из сектора безбједности и спољних послова.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је у петак указ о поновном именовању Михаила Мишустина за премијера Руске Федерације. Према указу, Мишустин ће имати десет замјеника, укључујући једног првог потпредсједника владе, једног потпредсједника владе - опуномоћеног представника предсједника државе у Далекоисточном федералном округу и једног замјеника премијера, односно предсједника Кабинета министара, преноси ТАСС.

Након што је Путин у уторак положио заклетву и преузео нови, пети предсједнички мандат, руска влада је, у складу са Уставом Руске Федерације, поднијела оставку.

Путин је у јануару 2020. године разријешио владу Дмитрија Медведева и предложио руској Државној думи Михаила Мишустина за премијера који је у то вријеме био шеф Федералне пореске службе.

Тада, први пут у историји Државне думе, ниједан посланик није се изјаснио против будућег премијера - 383 њих је било "за", док је 41 био уздржан.