latinica  ћирилица
10/05/2024 |  13:31 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Зеленковић: До краја године Жељезнице Српске - холдинг са три зависна предузећа

Извршни директор Жељезница Републике Српске Драган Зеленковић изјавио је да се завршетак реструктурирање ове компаније очекује до краја године и да ће фирма бити организована као холдинг са три зависна предузећа.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Према његовим рјечима, у току је израда завршног документа којим ће кроз финансијски извјештај доћи до конверзије дуга у капитал, чиме ће Република Српска бити власник више од 90 одсто.

- Кроз процес је завршено финансијско реструктурисање, организационо је при крају, а задња фаза је власничко реструктурисање - рекао је Зеленковић новинарима у Новом Граду и напоменуо да су Жељезнице Републике Српске прво јавно предузеће у Српској које је ушло у процес реструктурисања према програму Свјетске банке.

Кад је ријеч о пројектима, Зеленковић је истакао да је за 80 одсто случајева већ спремна документација, идејни и главни пројекти.

Он очекује да ће ускоро, након изградње ауто-путева, на ред доћи модернизација жељезница.

- Жељезнице Српске сада испуњавају своје обавезе према запосленима, добављачима и фондовима без кашњења - рекао је Зеленковић, додајући да су у овом предузећу запослена 1.802 радника, те да су имали конкурс за запошљавање 117 радника.

На жељезничкој станици у Новом Граду данас су положени вијенци код спомен-обиљежја за жељезничаре погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Јавно предузеће Жељезнице Републике Српске основано је 12. маја 1992. године одлуком Владе Републике Српске, па стога тај датум ова компанија обиљежава као Дан предузећа и слави Светог Василија Острошког као крсну славу.